Türkiye’nin başarısı Brüksel’in gündeminde!

Türkiye’nin başarısı Brüksel’in gündeminde!

Bu haber 11252 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Brüksel’de 17 Ekim tarihinde düzenlenen IMACE (Avrupa Margarin Birliği) Uzmanlar Kurulu Toplantısı’nda Türkiye’nin dünyaya örnek olan trans yağ başarısı da konuşuldu. Toplantıda Türkiye’nin 2000’li yılların başına dayanan dönüşüm hikayesini anlatan MÜMSAD Genel Koordinatörü Ebru Akdağ, Türkiye’nin endüstriyel trans yağların elimine edilmesinde ABD’den 11, Kanada’dan 13, AB’den 14 yıl ileride olduğunu belirtti.

Trans yağların 2023 yılına kadar elimine edilmesi için dünya çapında bir seferberlik başlatan Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) paralel olarak konu, AB Konseyi’nin de gündemindeydi. Bu yılın Nisan ayında Türkiye’de trans yağlar için %2 limiti konuldu. Uygulama, 2021 yılından itibaren geçerli olacak. Türkiye margarin üreticileri ise kendi inisiyatifiyle bundan 12 yıl önce, trans yağı bilimsel olarak ‘yok’ kabul edilen %1 seviyesinin de altına indirmeyi başardı. 17 Ekim tarihinde AB’nin başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen IMACE Uzmanlar Kurulu Toplantısı’na katılan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağyaptığı sunumda, Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 hedefini 16 yıl önce, hem de hiçbir yasal düzenleme yokken yakalamasının etkileyici hikayesini anlattı.

Türkiye’de margarinlerde 12 yıldır trans yağ yok 
 

Türkiye’de herhangi bir regülasyon olmadan Türk margarin sektörününgönüllü olarak 2006 yılı sonunda bir dönüşüm gerçekleştirdiğini söyleyen Ebru Akdağ, “Bilim dünyası teknolojiye paralel olarak sağlık alanında da çığır açıcı gelişmelere öncülük ediyor. Trans yağların elimine edilmesi gerektiği yönündeki bilimsel çalışmalar ışığında, Türkiye’de Derneğimiz öncülüğünde margarin sektörü de hızlı bir dönüşüm başlattı. Bu konuda ilk adımı 2003 yılında atan Danimarka’yı, Avustralya Kalp Vakfı öncülüğünde 2005 yılında margarin üreticilerinin gönüllü uygulamasıyla trans yağların %1 seviyesinin altına çekilmesi izledi. Avustralya’daki başarılı gönüllü uygulamanın bir benzeri de Türkiye’de gerçekleştirildi. Türkiye’de 2007 yılından bu yana MÜMSAD’a bağlı firmaların ürettiği margarinlerde trans yağ %1 limitinin de altında bulunuyor.” dedi.

ETİKETLER :
Bizim Mutfak Kocaman Balık Usta Dönerci Altınkılıç Kefir Şekerbank

ÖNERİLEN HABERLER

Şekerbank Mikro Yazılım
MERCEDES BENZ ŞEKERBANK GÜRBAĞ-EFE KUVEYT TÜRK BARSAN LOJİSTİK-1
PRİME NEXT FİNROTA Lila Grup Tekfen Tarım Rockwell Automation