Türkiye’nin Otomotivde İhracat Üssü: TOSB!.

Türkiye’nin Otomotivde İhracat Üssü: TOSB!.

Bu haber 10214 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Turkishtime ve Halkbank ortaklığıyla düzenlenen toplantının moderatörlüğünü Prof. Dr. Emre Alkin üstlenirken bölge sanayicileri ile TOSB'un potansiyelleri ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

TOSB Ortak Akıl Toplantısı’na; Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, Halkbank KOBİ Pazarlama-1 Daire Başkanı Hakan Başaran, TOSB Başkan Vekili ve EKU Fren ve Döküm Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Faydasıçok Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Naci Faydasıçok, Bayraktarlar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Bayraktar, Halk Finansal Kiralama Genel Müdürü Coşkun Çabuk, Cavo Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Igal Zakuto, Egebant Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hatipoğlu, Voestalpine High Performance Metal Genel Müdürü Mustafa Önder Yücel, Sistem Teknik Sanayi Fırınları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özdeşlik, Hexagon Studio Genel Müdürü Murat Özkan, Küçükoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Neslihan Küçükoğlu, Demirtaş Tekiş Kalıp Genel Müdür Yardımcısı Şamil Özoğul ve Turkishtime Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Özkan katıldı.

TOSB’un ihracatı 11,7 milyar dolar

TOSB, 2 bin 800 dönümlük bir alana kurulu. 90 sanayi parselinden şu an 81’inde üretim yapılıyor. Doluluk oranı yüzde 92’yi bulan bölge; ihracatta 1,7 milyar dolar, ciroda 15 milyar dolar, istihdamda 25 bin kişi rakamlarına ulaşmış durumda. 16 Ar-Ge merkezi ve bir tasarım merkezi bulunan TOSB’da, ayrıca bir inovasyon merkezi ve konuklar için bir de otel bulunuyor. Büyüklük sıralamasında Türkiye’nin ilk 500 ve ikinci 500’üne giren firmalarına ev sahipliği yapan TOSB, meslek lisesi, üniversite gibi eğitim kurumları ve otomotiv sivil toplum kuruluşlarıyla da iş birlikleri içinde.

Örnek altyapısı ve yönetimiyle TOSB; tam anlamıyla bir ihtisas organize sanayi bölgesi olması, lojistik olarak otomotiv kümelenmesinin merkezinde bulunması, yabancı yatırımcıya bina ve arsa kiralama opsiyonunun sunulması gibi özellikleri bakımından potansiyel yatırımcıya rekabet anlamında doğru bir lokasyon sunuyor.

TOSB’u geleceğe taşıyacak 10 parametre

Hızla değişen küresel rekabet koşullarında, TOSB’un gelecekte de mevcut gücünü koruyabilmesi ve potansiyellerini ortaya koyabilmesi için toplantıda, bölge sanayicilerinin ortak görüşleri doğrultusunda aşağıdaki 10 parametrede anlaşmaya varıldı.

Trafik sorunu ve metro ihtiyacı: TOSB, bulunduğu coğrafya itibarıyla ciddi bir trafik sorunu yaşıyor. Otoyol gişelerinden TOSB’un içine girmek bile sabahları yarım saat sürüyor. Bu da hem zaman hem de çalışan kaybına yol açıyor. Çare, metro bağlantılarının bölgeye kadar uzatılmasında yatıyor. 

TOSB içi iletişim artmalı: Bölgedeki bütün sanayiciler aynı sektöre iş yapıyor oldukları halde birbirleriyle olan iletişimleri çok güçlü değil. Bu da birbirlerinden istifade etmelerini engelleyebiliyor. Oysa birbirlerinden öğrenebilecekleri, verimliliklerini artırabilecekleri, güçlerini birleştirebilecekleri çok fazla imkân var. Bu sorunun aşılmasına zemin hazırlayacak mekanizmalar oluşturulmalı.

Ar-Ge kapasiteleri birleştirilmeli: Otomotiv sektörünün geleceği Ar-Ge’de yatıyor. Nitekim TOSB’da faaliyet gösteren birçok firmada farklı ya da benzer Ar-Ge olanakları var. Ancak bunlar birbirinden kopuk olarak çalışıyor. Bölgedeki bütün Ar-Ge merkezlerini kapsayan geniş kapsamlı bir güç birliğine gidilirse Ar-Ge’de sıçrama yaşanacak. 

Nitelikli personel sorunu can yakıyor: TOSB’da bazı firmalar, nitelikli insan kaynağı eksikliğinden dolayı istedikleri her işi alamıyor. Meslek liselerinin hem sayıca azlığı hem de niteliklerinin düşüklüğü sanayi için giderek daha büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Meslek liselerinin sayı ve kalitelerinin artırılması artık acil bir ihtiyaç.

TOSB dünyaya tanıtılmalı: TOSB kendisini kanıtlamış çok önemli ve çok yoğun ihracat yapan firmalara sahip olması nedeniyle zaten bir markalar şehri. Bu markalar şehrini çok iyi tanıtacak olan da TOSB’un bizzat kendisi. Hep birlikte ve iyi bir marka stratejisiyle TOSB, otomotivin iyi bir kümelenme modeli olarak dünyaya tanıtılmalı.

Dış ticaret maliyetleri düşürülmeli: Otomotiv sanayicisi ihracat yapmak için ithalat yapmak zorunda kalabiliyor. Ancak her iki süreçte de maliyetleri yükselten kalemler var. Türkiye’de üretilmeyen ürünlerin ithalatında dahi yüzde 25 gümrük vergisi ödeniyor. İhracatta ise her bir beyannamenin bir bedeli var. Tüm bunlar uluslararası rekabet ortamında iş yapan sanayiciyi zorluyor.

Orta ve büyük ölçekli firmaların finansman ihtiyacı: Yalnızca KOBİ’lerin değil, büyük firmaların da finansman ihtiyacı her geçen gün artıyor. İçinde bulunduğumuz dönemde çeşitli fırsatlar olduğu için büyümek isteyen firmalar, yatırım kredisine ihtiyaç duyuyor. İhracat artırılmak isteniyorsa otomotiv sanayicisi; prefinansman kredisi, ihracat kredisi gibi olanaklarla desteklenmeli.

İmalat sektöründe ekipman verimliliği artırılmalı: İmalat sektöründe ekipman verimliliği yüzde 50 bandının altında. Buna otomotiv ve makine imalatçıları da dahil. Hal böyle olunca üretim maliyetleri çok yukarıya tırmanıyor. OSB yönetimlerinin hizmetlerindeki süreçleri gözden geçirip, sanayicilere daha verimli olabilmenin yolunu açmaları gerekiyor.

Dijitalleşme ve artan maliyetler: Dijitalleşme ile birlikte yeni ve çok yüksek bir maliyet kalemi ortaya çıktı. Dijitalleşmeyle ilgili hizmetler genellikle yabancı firmalardan alınıyor. Bu da hem pahalıya geliyor hem de ülke döviz kaybı yaşıyor. İlgili program ve süreçlerin yerlileştirilmesi bu açıdan büyük önem taşıyor.

Yerli otomobile kapılar açık: Yerli otomobil üretiminde TOSB da görev almak istiyor. TOSB, Türkiye’nin ilk ve tek otomotiv ihtisas organize sanayi bölgesi olarak, yerli otomotive önemli bir ekosistem oluşturduğu için Türkiye’nin Otomotivi Ortak Girişim Gurubu’nun (TOGG) 2 bin kişilik mühendislik birimini TOSB binalarında ağırlamak istiyor.

ETİKETLER :
Bizim Mutfak Kocaman Balık Usta Dönerci Altınkılıç Kefir Şekerbank

ÖNERİLEN HABERLER

Şekerbank Mikro Yazılım
ŞEKERBANK GÜRBAĞ-EFE KUVEYT TÜRK BARSAN LOJİSTİK-1 BARSAN LOJİSTİK
FİNROTA Lila Grup Tekfen Tarım Rockwell Automation HT Solar