Odine’den 6G İçin İleri Teknoloji Hamlesi

Odine’den 6G İçin İleri Teknoloji Hamlesi

Bu haber 1042 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Odine’in Eureka-Celtic Next destekli uluslararası Ar-Ge projesine TÜBİTAK’tan teşvik

Ulusal ve uluslararası şirketlere 2000 yılından bu yana yazılım çözümleri ile mühendislik hizmetleri sunan Odine,  Avrupa Komisyonu tarafından kurulmuş olan Eureka – CELTIC-Next kümesi tarafından desteklenen, 6G ağ otomasyonuna odaklanan projesinin Tubitak onayı aldığını duyurdu. Teşviğe tabi bütçesi yaklaşık 26.6 milyon TL  olan program dahilinde uygulanacak teşvik oranının yüzde 75 olduğu açıklandı.

Odine’in Avrupa’nın önde gelen teknoloji firmaları, uluslararası üniversiteler, araştırma enstitüleri ve Türkiye’nin önde gelen mobil operatörüyle iş birliği içinde çalışacağı bu proje Açık Radyo Erişim Ağı (O-RAN) mimarisi , yapay zeka ve Makine Öğrenimi (ML) teknikleri kullanılarak ağ otomasyonu sağlamayı hedefliyor. Bu gelişme ile birlikte Odine, Türkiye'den global bir teknoloji firması çıkarmak amacıyla yaptığı çalışmalarda büyük bir adım atarak, dünya çapında büyüme stratejisinde de önemli bir avantaja sahip olacak.

Türkiye'nin yerli teknoloji üretimine olan bağlılığını bu TÜBİTAK onaylı Ar-Ge projesiyle bir kez daha ortaya koyan Odine, 6G mobil radyo şebekeleri konusundaki bu atılımıyla Türkiye’nin teknoloji alanındaki yerini daha da güçlendirmesinde rol oynayacak. Odine bu projede, kendi kendini iyileştirme yöntemleri üzerine araştırmalar yaparak düşük performans ve arıza senaryolarını tespit edebilecek yeni makine öğrenimi tabanlı yaklaşımlar geliştirilmesine odaklanacak. 

Geleceğin dijital dünyasının yapı taşı: yapay zeka ve makine öğrenimi

Söz konusu proje ile Türkiye'nin teknoloji üretimine olan katkılarını bir kez daha kanıtladıklarını belirten Odine CEO'su Alper Tunga Burak, 6G ağları konusunda önemli bir adım attıklarını söyledi. Bu çalışmalarla, Türkiye’nin teknoloji dünyasındaki konumunu daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Burak, şu değerlendirmede bulundu: “Bu proje aynı zamanda Odine’in global bir teknoloji firması olma yönündeki taahhüdünü de destekliyor. Türkiye'nin yerli ve milli teknolojilere yaptığı yatırımlar, ülkemizi geleceğin dijital altyapısında öncü bir rol oynayan konuma getirecek yapay zeka ve makine öğrenimi, geleceğin dijital altyapısının temel taşları olacak. Bu teknolojiler, yalnızca ağları daha verimli ve esnek hale getirmekle kalmayıp, aynı zamanda kendi kendini yöneten sistemlerin gelişimini de hızlandıracak. Bu önemli projede yer almak ve geleceğin 6G ağlarını şekillendiren ekosisteme katkıda bulunmak bizim için büyük bir gurur. Bu tür projeler, sektörün gelecekte nasıl şekilleneceğini ve hangi yönde ilerleyeceğini anlamamız açısından büyük bir öneme sahip”.

6G’nin Yol Haritası: Kendi Kendini Yöneten Ağlar

Sektördeki büyük dönüşüme kritik katkılar sağlayacak olan bu proje, O-RAN mimarisi ve makine öğrenimi tekniklerini kullanarak ağların kendi kendini düzenleyebilir bir hale gelmesine katkı sağlayacak. Bu ileri Ar-Ge projesi kapsamında, ağ performansını artırmak ve verimliliği maksimum düzeye çıkarmak için yeni nesil makine öğrenimi algoritmaları geliştirecek olan Odine, böylece ağların kendi kendini yapılandırmasını ve optimize etmesini sağlayacak. Ayrıca, çelişkili kararların yönetimi için birden fazla makine öğrenimi modelinin aynı anda etkin bir şekilde çalışmasına imkan tanıyacak.

Projenin nihai hedefi, yapay zeka ve makine öğrenimi mekanizmalarıyla entegre edilmiş, kendi kendini yöneten ağlar (Self-Organizing Networks – SoN) oluşturmak. Bu yeni nesil ağlar, sorunları tespit edip anında çözüm sunarak, performans verimliliğini üst seviyeye taşıyacak.

6G teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte, Türkiye ve dünyada açık radyo erişim ağları (O-RAN) konsepti giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu kapsamda, farklı tedarikçilerin ürettiği radyo ağlarının tek bir merkezden kendi kendini yönetebilir hale gelmesini sağlayacak ürünler geliştirilerek ve operasyonel verimliliğin giderek daha kritik hale geldiği endüstride, yapay zeka desteğiyle kendi kendini yönetebilen sistemler veya mevcut sistemleri bu özelliğe kavuşturan ürünler pazarda büyük bir ihtiyaç haline gelecek.

ETİKETLER :
Bizim Mutfak Kocaman Balık Usta Dönerci Altınkılıç Kefir Şekerbank

ÖNERİLEN HABERLER

Şekerbank Mikro Yazılım
MERCEDES BENZ ŞEKERBANK GÜRBAĞ-EFE KUVEYT TÜRK BARSAN LOJİSTİK-1
PRİME NEXT FİNROTA Lila Grup Tekfen Tarım Rockwell Automation