Fındık ihracatçısından ekonomiye katkı

Fındık ihracatçısından ekonomiye katkı

Bu haber 1202 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Türkiye’nin yurt dışı ihracatlarında ilk sırada yer almayı başaran fındık, ihracatını 243 bin 46 tona ulaştırdı.


Türkiye'nin ihracattaki güçlü kolu fındık, eylül-mayıs döneminde ülke ekonomisine yaklaşık 1.5 milyar dolar döviz girdisi sağladı.

Geleneksel İhraç PazarlarıBu dönemde Türkiye'den 118 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav , en çok ihracat yapılan ilk 3 ülkenin Almanya, İtalya ve Fransa'nın olduğunu ifade etti.

Yıllık bazda yapılan fındık ihracatı hakkında da bilgi veren Başkan Cirav, 2023 yılının ilk 5 ayındaki ihracatın 113 bin 129 Ton olduğunu ve karşılığında da 722 Milyon 638 Bin dolar tutarında döviz girdisi sağlandığını belirtti.

Kur Baskısının Kaldırılmasına Yoğun Talep


Cirav, hem Türkiye'deki hem de ihraç pazarlarında yaşanan enflasyonist baskıların devam etmesi nedeniyle, talep daralmasının ihracat rakamlarına yansıdığını vurguladı. Yeni dönemde kurulacak hükümetten kurdaki baskılamanın kaldırılarak ihracatçıya rekabet imkanı kazandırılmasını isteyen Cirav, ihracatçıya uygun fiyat ve uygun vade yapısından finansman imkanlarına erişimde kolaylık sağlanmasını talep etti.

ETİKETLER :
Bizim Mutfak Kocaman Balık Usta Dönerci Altınkılıç Kefir Şekerbank

ÖNERİLEN HABERLER

Şekerbank Mikro Yazılım
MERCEDES BENZ ŞEKERBANK GÜRBAĞ-EFE KUVEYT TÜRK BARSAN LOJİSTİK-1
PRİME NEXT FİNROTA Lila Grup Tekfen Tarım Rockwell Automation